Oltásom története, 4. nap – Mi, érted

Oltásom története, 4. nap

Oltásom története 4. nap
Oltásom története
4. nap
Január 1-én kaptam meg a koronavírus elleni oltásomat és ennek örömére naplót indítottam, hogy mi történik velem nagyban és molekuláris szinten a következő 30 napban. Igyekszem közérthetően és helyenként illusztrálva bemutatni az eseményeket. Előre bocsátom, hogy a közérthetőség fontosabb szempont lesz, mint a tűpontos immunológia leírat, ezzel lehet nem egyetérteni, a kritikát szívesen fogadom. (Hogy miért vetemedek ilyenre, azt írás alján lehet megtalálni).
Nézzük mi a helyzet a 4. napon:
-MÉG MINDIG JÓL VAGYOK, ÉLEK ÉS VIRULOK!
Egyáltalán nem fáj a vállam, semmilyen nyomát, vagy káros mellékhatását nem érzem az oltásomnak.
-Marcell is jól van.
-Igazából mindenki jól van, akivel találkoztam ma és koronavírus elleni oltást kapott az elmúlt napokban. Biztos van, akinek több mellékhatása volt, mint nekem és olyan is, akinek kevesebb. Sokfélék vagyunk és sokféleképp reagálunk az oltásra és sokféleképp a koronavírus fertőzésre is. Ez utóbbit van, aki tünetmentesen vészeli át, van olyan, aki annyira súlyosan megbetegszik, hogy kórházba kerül és sajnos olyan is, aki minden erőfeszítésünk ellenére belehal. A mai adatok alapján közel tízezer (10.000) ember halt meg eddig koronavírusban Magyarországon. HAHÓ! EZ MINDEN EZREDIK MAGYAR! Ne fásuljunk bele, ne legyintsünk rá! KELL MÉG AZ ODAFIGYELÉS és kell még a maszk is – még egy jó darabig.
-A koronavírus okozta közegészségügyi, szociális, kulturális és gazdasági válságban a változást csak egy új megoldás jelentheti. Egy új fegyver az állóháborúban. Az oltást ilyen fegyvernek szánták. Ez lenne az új megközelítés, ami a saját immunrendszerünkre épít és ami a szervezetünk erősségeit próbálja kihasználni.
-Viszont a közösség szintjén csak akkor fog működni, ha elérjük a kellő mértékű átoltottságot. Ennek egyik akadálya az oltástól való félelem. Azt tapasztalom, hogy a legtöbb kétség azzal kapcsolatban merül fel, hogy az oltás esetleg valamilyen később jelentkező mellékhatással jár.
Nézzük meg egy kicsit részletesebben, miért nem tartok attól, hogy egy mRNS alapú oltás tartós károsodást okoz:
-Olyan oltást kaptam, amit egy igen alapos, nagy betegszámon elvégzett többhónapos vizsgálatban (ami egyébként etikai engedéllyel rendelkező randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos volt) teszteltek: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577. Ez az egyik legrangosabb tudományos szaklapban jelent meg. Bár voltak mellékhatások, mint minden terápiánál, de semmi olyasmit nem tapasztaltak, ami komolyabb aggodalomra adna okot.
-Olyan mellékhatásoktól sem félek, amelyek később jelentkeznek. Első sorban azért, mert az oltásban lévő RNS, ami a vírus RNS-ének egy részlete (ami a tüskefehérjét kódolja) nagyon hamar lebomlik. Ebben a pillanatban – több mint 72 órával az oltásomat követően – nincs belőle egy se. Lebomlottak.
-Időről-időre felbukkan az ötlet, hogy az RNS „beépül” a genomba, és megváltoztatja a genetikánkat. Mivel unalmas mindenhol leírnom, hogy ez miért lehetetlen, ezért most leírom ide és ezután csak vissza fogok ide hivatkozni mindig: „lásd, amit a 4. napnál írtam”:
1. Nem jut az RNS a sejtmagba, ahol a DNS-t őrizzük. A transzport fordított irányú.
2. Ha valahogy mégis bejutna, nem tudna beépülni, mert az RNS egyszálú, a DNS meg kettősszálú, ráadásul fel van tekerve, be van védve fehérjékkel és még egy építőelemük is különbözik: https://cdn.technologynetworks.com/…/dnavsrna-final…
3. Bár létezik olyan enzim, ami képes RNS-ről DNS-t készíteni és egyes vírusoknak van is (a koronának nincs), de ez nincs benne az oltásban.
4. Ha valami gonosz varázsló odavarázsolná (ilyen varázslat nincs), akkor sem lenne semmi, mert azonnal a lebomlana a terméke.
5. Ha egy újabb varázsló mégis belerakná a DNS-be (na, ilyen varázsalt aztán végképp nincs), akkor azonnal kivágódna onnan javítóenzimek révén és lebomlana.
6. Ha mégis valahogy beépül és bennmarad, akkor sem valószínű, hogy olyan helyre kerülne, ahonnan átíródhatna.
7. De ha mégis, és létrejönne valami mutáns fehérje, akkor az bemutatásra kerülne az immunsejteknek az MHC I-en, amik felismernék, mint ismeretlen fehérjét és elpusztítják a sejtet, mint „fertőzött” sejtett (sok hűhó azért, hogy eljussunk oda, ahonnan indultunk).
8. Ha valamiért pont az MHC I bemutatás is sérülne (ez azért már kezd extrém lenni az extrémek között), akkor meg NK sejtek ölnék meg a sejtet, amiért nem mutat be MHC I-et.
+1 Végül és legfőképp emlékeztetném azokat, akik elhiszik, hogy simán eltekinthetünk ettől a 8 ponttól (meg a többitől, ami még van) és megtalálták a rést 3,1 milliárd év evolúciós fejlődésén, hogy a „rendes” koronavírus fertőzés esetén ugyanaz ez RNS (sőt, igazából a teljes vírus RNS) sokkal nagyobb számban úszkál a sejtplazmában, mint az oltásnál. Tehát HA EZ VÉGBEMEHETNE, AKKOR AZ IGAZI KORONAVÍRUS SOKKAL INKÁBB OKOZNA GÉNMÓDOSULÁST, mint az ellene adott oltás! Ettől mégsem fél senki – nem is kell, lásd a fenti 8 pont.
-Mindeközben bennem nem történik semmi érdekes, dolgozik az immunbürokrácia, megy a csendes limfocita aktiválódás jelentősebb gyulladási reakció nélkül.
-Tehát 3 NAPPAL ELŐBBRE JÁROK A KORONAVÍRUS ELLENI IMMUNVÁLASZBAN, MINTHA MEGFERTŐZŐDTEM VOLNA. Már nincs tüskefehérje-termelés, a sejtek még azt mutogatják a felszínükön, amit eddig termeltek, és már megindult a lassú „specifikus immunválasz gépezet” is, de még mindig nincs érdemi védettségem.
Folytatás holnap.
A nevem Lőrincz M. Ákos. A naplót magánemberként vezetem, egyébként a Semmelweis Egyetemen szereztem PhD fokozatot immunológia témában. Jelenleg belgyógyászként a Szent György Kórház kardiológia osztályán dolgozom, de most a COVID járvány miatt az intenzív osztályon igyekszem segíteni koronavírus fertőzöttek ellátását. Félállásban továbbra is a SE Élettani Intézetének adjunktusa vagyok, kutatási területem az immunrendszer és kórokozók interakciója és az extracelluláris vezikulák.

Vélemény, hozzászólás?