Oltásom története, 78. nap – Mi, érted

Oltásom története, 78. nap

Oltásom története 78. nap
Oltásom története
78. nap
Január 1-én kaptam meg a koronavírus elleni oltásomat és ennek örömére naplót indítottam, hogy mi történt velem nagyban és molekuláris szinten a következő 30 napban, amíg elértem a teljes védettség állapotát.
Oltásom óta eltelt 78 nap és MÉG MINDIG JÓL VAGYOK! Nincs semmilyen helyi, vagy egész szervezetre kiterjedő mellékhatás, vagy reakció, ami az oltáshoz köthető lenne. Sőt, az általam ismert oltottak körében sem történt semmilyen olyan mellékhatás, ami különösebb szenzációt jelentene. Pár dologra viszont szeretném most felhívni a figyelmet:
• Tombol a koronavírus 3. hulláma – talán pont most vagyunk a vírus terjedésének csúcsán. Rengeteg beteg van: sokan enyhe tünetektől szenvednek, sokan nehéz helyzetben vannak, rengetegen kerültek be kórházba, rekord sokan szorulnak valamilyen oxigénterápiára is és sajnos tragikusan sok beteget vesztünk el naponta. (Ma több mint 200-at, ami egy kisebb falu lakossága!)
• A 3. hullám ugyanazon szabályok mellett alakult ki, amely szabályok elegendőek voltak a 2. hullám lecsendesítéséhez. Kényelmes magyarázat erre a „brit mutáns”terjedése, azonban ha magunkba nézünk, tudjuk, hogy nem csak erről van szó: Az is benne van, hogy elfáradtunk, elfogyott a türelmünk és kicsit el is bíztuk magunkat február elején. Ez érthető: több mint 1 éve küzdünk a koronavírussal! Most már tudunk róla sok mindent, vannak eszközeink, hogy kezeljük; van rá oltásunk, hogy megelőzzük; vannak maszkok is és szabályok is, hogy védekezzünk ellene; sőt vannak már vírusszkeptikusaink is, hogy… ö… ööö… vannak és kész; van tehát már minden hozzá, hogy eltűnjön végre ez a járvány. De sajnos a koronavírus nem foglalkozik mindezekkel, a túlélésért küzd, nem válogat a fegyverekben: mutálódik, terjed, lappang, fertőz, ráadásul nincsenek emberszkeptikus vírusok sem. Ha talál egy kis rést is a pajzson, akkor újra erőre fog kapni – ahogy már erőre is kapott.
• Irdatlan nagy a terhelés most a kórházakon. A kórházba érkező betegek nagy része covid miatt érkezik, a másik része covid gyanús tünetekkel, a harmadik része nem covid miatt jön, csak mellékleletként derül ki, hogy covidos. Olyan is van, akinek nincs covid tünete, nem is pozitív az első teszteken, később mégis kiderül, hogy egy elhúzódó lappangást követően mégis pozitív lesz. Egyre több covid osztályt kell nyitni, és egyre fáradtabbak lesznek a dolgozók is. Kétségbeejtő a helyzet, azonban van egy nagyon fontos tényező, ami lényeges különbség az 1. és 2. hullámhoz képest:
• NINCSENEK BETEG KOLLÉGÁK! Mindenki dolgozik, csak elvétve lehet hallani dolgozói megbetegedésről, pedig az első két hullám során rengeteg egészségügyi dolgozó betegedett meg. Gondoljunk csak a covidban elhunyt olasz orvosok és ápolók névsorára! Nekünk itt Magyarországon nagy szerencsénk volt 2020 tavaszán, a betegek száma csupán a töredéke volt a jelenleginek – és ezért is hálásak vagyunk a lakosságnak, hogy fegyelmezettek voltak és ezzel védtek minket. Ennek ellenére nagyszámú megbetegedés történt az ellátók körében akkor, ahogy a 2. hullámban is, amikor a jóval nagyobb terhelés következtében, a nagyobb tudás és jobb felszereltség ellenére is vesztettünk el kollégákat. MOST MÁS A HELYZET.
• Vajon miért? Pihentebbek lettünk, figyelmesebbek lettünk? Kevesebb a beteg? Aligha. AZ OLTÁS A KÜLÖNBSÉG!! BE VAGYUNK OLTVA, KIALAKULT A VÉDETTSÉG.
• Érthetetlen, hogy sokan még ma is kételkednek az oltások hatásában. Pedig oltásra hív a WHO, az EU illetékes intézményei, az állam illetékes intézményei, kiállt az oltások mellett a legtöbb orvosi kollégium, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya (https://mta.hu/…/a-magyar-tudomanyos-akademia-orvosi…), valamint több mint 1000 magyar orvos és gyógyszerész állt ki közös nyilatkozatban az oltások mellett (https://www.peticiok.com/…/orvosok_gyogyszereszek_es…/), és jelentősen nőtt azok száma is, akik beoltatnák magukat a lakosság köréből. Mégis sokan még mindig kételkednek. Nekik szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy ha minket, egészségügyi dolgozókat megvéd az oltás – pedig mi nagy tételben találkozunk a koronavírussal – akkor őket is meg fogja védeni, nagyobb mellékhatások nélkül.
• Persze, van példa arra is, hogy valaki az oltást követően mégis megbetegszik. Igen, főleg, ha még nem alakult ki a teljes védettség, sőt, még azután is! Nem is ígért senki teljes védettséget. De azt igenis ígérhetjük, hogy sokkal kevésbé lesz súlyos a betegség lefolyása, ha mégis kialakul, és sokkal kevesebben fognak meghalni, valamint sokkal kevésbé fogjuk továbbadni a fertőzést, ha oltva vagyunk.
• Az is körvonalazódik már, hogy az oltás nem csak 3 hónapig fog védeni. Ahogy gyűlnek az adatok, azt látjuk, hogy a védettség legalább 6 hónapig, vagy akár még jóval tovább is tart majd. A tartós immunválasz meglétét támasztja alá az is, hogy extrém ritka, hogy valaki covid betegség után ismét covidos legyen. Tehát az immunrendszer képes tartós immunválaszra a koronavírus ellen, ezt használjuk ki az oltással is!
Azt kérem tehát, hogy tartsuk be a járványügyi szabályokat, hogy megfékezzük a 3. hullámot és igényeljük az oltás beadását, hogy ne legyen majd egy még pusztítóbb 4. hullám.
Továbbra is hiteles információkat lehet gyűjteni az alábbi felületeken:
KOVIDők –

https://www.facebook.com/kovidok
Virológia Pécs –

https://www.facebook.com/virologiapecs
Gondolatok egy biológustól –

https://www.facebook.com/nyllabiol
Covid 1001 szakfordítói csoport https://www.covid1001.hu/ és

https://www.facebook.com/COVID1001/
Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó csoport:

https://www.facebook.com/groups/740482753554572
A nevem Lőrincz M. Ákos. A naplót magánemberként vezettem, egyébként a Semmelweis Egyetemen szereztem PhD fokozatot immunológia témában. Jelenleg belgyógyászként a Szent György Kórház kardiológia osztályán dolgozom, de átmenetileg a COVID járvány miatt az intenzív osztályon segítettem a koronavírus fertőzöttek ellátását. Félállásban továbbra is a SE Élettani Intézetének adjunktusa vagyok, kutatási területem az immunrendszer és kórokozók interakciója és az extracelluláris vezikulák.

Vélemény, hozzászólás?