Koronás mesék XIX – A kézmosás – Mi, érted

Koronás mesék XIX – A kézmosás

Koronás mesék XIX - A kézmosás (Semmelweis Ignác emlékére), magyarázat: Tüsszentés és köhögés esetén javasolt papírzsebkendőt használni és utána eldobni.
Koronás mesék XIX – A kézmosás (Semmelweis Ignác emlékére), magyarázat:
Tüsszentés és köhögés esetén javasolt papírzsebkendőt használni és utána eldobni. Ha erre nincs mód, akkor a könyökhajlatba tüsszentsünk, amivel kevesebb dolgot piszkolunk később össze.
Fém és műanyag tárgyak – különböző felületen eltérő ideig életképesek a kórokozók. A fémfelületeken sokkal rövidebb ideig életképesek, mint a műanyagok felületén.
Szappan – olyan anyag, ami feloldja a zsíros (hidrofób) anyagokat a vizes (hidrofil) oldatokban. A tisztítószerek szinte mind ezen az elven működnek. A kórokozók lemosását nagyban segíti. Szárítja a bőrt.
Kézkrém – olyan zsírokat is tartalmazó krém, amivel részben helyreállítható a kezet védő zsírréteg. Használata előtt a helyes kézmosás fontos.
Hüvelykujj bütyke – a helyes kézmosást tanulni kell. Számos kézfelület gyakran kimarad a felületes kézmosás során.
Bacik a kézen – A bőrfelszínen sok hasznos és néhány veszélyes baktérium is él. Ezek hozzátartoznak az egészséges bőrhöz. A legalaposabb kézmosás során is marad belőlük valamennyi a bőrön.
Kézfertőtlenítő – Nem lemossa, hanem elöli a kórokozókat. De nem azonnal! Mindegyiknek van egy behatási ideje, amíg használni kell. Ez ált. 30 másodperc az alkoholos fertőtlenítőknél.
Virucid – vírusölő, baktericid – baktériumölő, fungicid – gombaölő, sporocid – spórás bacikat is megöli.
Semmelweis Ignác – magyar orvos, aki felismerte a kézfertőtlenítés jelentőségét és bevezette a klórmeszes (lényegében hipós) kézmosást a szülészeti klinikán, ahol dolgozott. Ezzel megmentve az anyákat a gyermekágyi láztól. Az „Anyák megmentője”-ként ismerjük, de nem csak őket mentette meg, hanem most egy kicsit minket is. Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?