Koronás mesék XVIII – A maszk – Mi, érted

Koronás mesék XVIII – A maszk

Koronás mesék XVIII - A maszk
Koronás mesék XVIII – A maszk, magyarázat:
Szun Ce (Sun Zi) – Kr. e. kb. 500 Kínai hadvezér, író és filozófus. A háború művészete című műve ma is olvasott.
Maszkok – mindegyiknek meg van a saját feladata, ami tulajdonságaiból fakad. Egyik maszk sem jelent teljes védelmet, a fertőzést okozó kijutó/bejutó vírus szám csökkentése a feladata. Ha jól használjuk őket, akkor a vírus szám lecsökken annyira, hogy nem okoz fertőzést, vagy sokkal enyhébbet.
Textil maszk – higiéniai maszk, a feladata, hogy csökkentse beszéd, kilégzés, köhintés során szánkból, orrunkból kijutó folyadékcseppek (aerosol) mennyiségét. A viselőjét alig (nem) védi, a levegőben röpködő esetlegesen fertőző nyálcseppek mennyiségét csökkenti. A szövés sűrűségétől függ a hatékonysága. Rendszeresen szárítani, mosni és vasalni kell. Igazoltan beteg, vagy köhögő ember ne ilyent viseljen!
Sebészi vagy orvosi maszk – Nagyon hatékonyan csökkenti a kijutó aerosol mennyiségét (ezért használják a műtőkben is ezt). Fertőzött, tünetes beteg ilyet hordjon. Az egészségügyi dolgozók nem COVID betegek között ilyet hordanak. Ez a maszk már érezhető védelmet jelent a viselőjének is, de nagy aerosol+vírus terhelésnél elégtelen.
FFP maszkok – szoros illeszkedésű kényelmetlen maszkok, típustól függő szűrőképességgel. Elsősorban az egészségügyi ellátóknak szükséges viselni őket, hogy védjék magukat a fertőzéstől, ezáltal másokat is el tudjanak látni, ne terjesszék a fertőzést. Ezek indokolatlan elhasználása egészségügyi katasztrófahelyzethez vezethetnek.
Katasztrófahelyzet – amikor a pillanatnyilag meglévő erőforrások nem elegendőek a pillanatnyi igények kielégítésére (pl. tömeges baleset vs. 1 db mentőautó).
Vasaló – a textil anyagok fertőtlenítésében központi szerepe van a vasalónak. Elterjedése vastagon benne van, a 20-21. századi kórokozók tragédiájában.

Vélemény, hozzászólás?