Koronás mesék XX – távolságtartás és izoláció – Mi, érted

Koronás mesék XX – távolságtartás és izoláció

Koronás mesék XX - távolságtartás és izoláció
Koronás mesék XX – távolságtartás és izoláció, magyarázat:
Izoláció – elkülönítés. Járványügyi értelemben a fertőzésre gyanús vagy fokozottan védendő személyek közösségi érintkezésekből való kiemelése. A már fertőző vagy fertőzésre gyanús emberek esetében a karantén kifejezést használjuk.
Inverz négyzetes törvény – a fizikában a sugárzás intenzitásának csökkenését írja le. A biológiában korlátozottan használható, mert a vírusszám csökkenése kifejezettebb a valóságban. Ezzel együtt segít megérteni a távolságtartás értelmét. Továbbá fontos üzenete, hogy amint a sugárzás sem szűnik meg teljesen nagy távolság esetében sem, úgy a vírusszám sem lesz nulla 2 méter távolságban sem. De minél kevesebb a vírus, annál nagyobb eséllyel bánik el velük az immunrendszer még azelőtt, hogy betegséget okoznának.
Kiszáradás – a cseppfertőzéssel, a szexuális aktussal és a vérrel terjedő vírusok jellemzően rövid ideig bírják a szervezeten kívül. A feko-orális (széklettel terjedő) vírusok, tovább bírhatják. A koronavírus esetében valahol 4-5 nap körül lehet a maximum túlélés, de ez nagyban függ a körülményektől. Szintén fontos, hogy nem minden vírus bírja 4 napig, hanem folyamatosan csökken a fertőzni képes vírusok száma.
Tetanusz – nagyon súlyos idegrendszeri betegség, amit a Clostridium tetani toxinja okoz. A C. tetani évekig képes spóra formában túlélni a földben. Testvérei a C. difficile (hasmenés), C. botulinum (bénulás) baktériumok. Nagyon antipatikus társaság.
IDKFA – egy ikonikus számítógépes játék kódja.
Pandémia – világjárvány. Szigorú követelmények alapján hirdeti ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Vélemény, hozzászólás?