Koronás mesék XI – És a háború elkezdődik – Mi, érted

Koronás mesék XI – És a háború elkezdődik

Koronás mesék XI - És a háború elkezdődik
Koronás mesék XI – És a háború elkezdődik…, magyarázat:
Vesztegzár (katonai) vagy karantén (egészségügyi) – a külvilágtól elkülönített környezet létrehozása, amelyben az elkülönített másokat nem fertőz, de őt sem fertőzi már más. Ha nem jelentkezik betegség a karantén idő alatt, akkor a megfigyelt fertőzésmentesnek tekinthető. Ha jelentkezik betegség, akkor az elkülönítés ideje is megnyúlik a gyógyulásig.
Szaporodási ráta – azt mutatja meg, hogy egy fertőzött hány újabb fertőzést okoz, amennyiben nem védekezünk ellene. Nagyobb szaporodási ráta gyorsabban terjedő járványt jelent. (Valójában tehát nem azt mutatja meg, hogy egy vírusból hány másik lesz, hanem a betegek számának szaporodását mutatja.)
Szállítóhajó – pici vízcseppek (aerosol). A vírusok ezekben utaznak, nem magukban repülnek, mert olyant nem tudnak, hiszen nincs szárnyuk. A kitüsszentett vízcseppek mérete változó lehet, de mindenképp jóval nagyobb mint a vírus saját mérete. A maszkoknak a cseppeket kell felfogni nem az önálló vírusokat. Ráadásul a vízburok nélkül a vírus gyorsan tönkremegy, kiszárad.

Vélemény, hozzászólás?