mRNS 4 – összehasonlítás a fertőzéssel – Mi, érted

mRNS 4 – összehasonlítás a fertőzéssel

Mitől félünk, mitől nem és főleg miért, kell egy Billes póló

Miért nem terjed úgy a valóság, mint az álhír? 

Költői kérdés volt, a valóság egész egyszerűen nem olyan izgi, mint egy világméretű összeesküvés. Ez önmagában nem is probléma, ősidők óta sokkal szórakoztatóbbak voltak a részben vagy egészben fantázia szülte történetek, és már régen sem volt szokás felkérdezni Gorgot, a neandervölgyi vadászt, hogy ugyan hol is van az a heroikus küzdelemben leterített, szarvas méretű ragadozó nyúl, ami kolorként került a sztoriba. A nagyobb probléma az az, hogy már a lendületesebb csúsztatások sem lengetnek elég vörös zászlót az emberek fejében, sőt, a konkrét cáfolatok csak még jobban megerősítik őket saját igazukban, ez a konteók mintegy műfaji sajátossága. Persze itt is több szint létezik, például a jámbor Ashtarhívők a kutyának sem ártanak, amikor erőnek erejével vívják eposzba illő metamentális (vagy ilyesmi) csatáikat a gyíkemberek ellen a nappalijuk melegéből, viszont akik le- vagy éppen felszálló utasszállítók (az ő olvasatukban chemtrailterítő járatok) pilótafülkéjébe lézerezgetnek vagy hosszasan taglalják, hogy Ferihegy mely pontjairól lehetne lerakétázni ezeket a gépeket, azok már akkor is a veszélyes kategóriába tartoznak, ha utóbbi scenario egyelőre csak a szokásos Facebookos izmozás részét képezte.

Na de mennyivel jobban hangzik már az, hogy „A PILÓTA KITÁLAL”, majd egy középhosszú… nos jobb híján „cikkben” hosszasan taglalja az a bizonyos „pilóta”, hogy hogyan töltötték fel a gépét brómmal meg alumíniummal meg a jó ég tudja melyik héten mivel, és adták ki neki hogy tegyen egy karikát Mecseknádasd, Petneháza, Békéscsaba, Vajszló, Szentgotthárd és Budapest érintésével, mint az, hogy „fordulós pilóta voltam a Fapad-airnél”.

Most már komolyan, veszek egy Billes pólót és mindenkit, aki szemforgatva néz rám, megállítom egy biológia órára. Azt is sokszor olvasom még mindig, hogy azért hiszik az emberek, hogy autoimmunt okoz, mert saját sejt állítja elő a tüskefehérjét, ez is téves, mármint, hogy ezért kéne ilyennel mRNS oltást gyanusítani. Amúgy a COVID-19 oltásoknak az az autoimmun, ami Dr. Housenak a lupusz (aki nézte, tuti hogy érti). Félreértés ne essék, nem akarok én senkivel erőszakoskodni, de azt sem szeretném, hogy ezeket a dezinformációkat elhiggyék az emberek, főleg azt nem, hogy terjesszék. 

Ágoston László egyik posztjában kiválóan megfogalmazta, hogy megszólalni felelősség, ami egyben azt is jelenti, hogy téves információkat pattogtatni is az, olvassátok sokan. Mert hiába is poénkodtam el az elején szórakoztatás céljából a nyomibb konteókon, sajnos jelen helyzetben komolyan veszélyes dezinformációkat terjeszteni még jóhiszeműen is. Ezért is moderáljuk ki innen az ilyen típusú linkeket tartalmazó kommenteket, rajtam keresztül az én posztjaim hozzászólásai között se terjedjen ilyesmi, mert Ágoston Lászlónak nagyon igaza van ebben, nyilvánosan megszólalni felelősség. Erőszakoskodni senkivel nem szeretnék, mert azt gondolom, ha értjük a vírusfertőzés lefolyását és egy oltás működését, akkor itt nincs kérdés, csak azt szeretném, hogy mindenki tények alapján döntsön, hogy mindenki értse.

Mint mondtam korábban, ez egy mérleg, most mindkét képzeletbeli tányérjához szeretnék hozzáadni egy másik aspektust is. Kicsit tegyük félre a stresszt, a paráztatást, a félelmet mind a kórokozótól, mind az oltástól (mert az is paráztatás ám, ha mások azzal terhelnek, hogy szerintük mi fog történni az oltástól). Azt is eltesszük most egy másik polcra, hogy hányan haltak meg COVID-19-hez köthetően, igazak-e a számok vagy sem, csak tisztán, mindentől elvonatkoztatva nézzük meg azt, hogy mit csinál odabent a sejtjeinkben a SARS-CoV-2 vírus, és mit az mRNS oltás.

Szóval most a szórakoztatás után egy kis infodömping.

🔬A vírusfertőzés lefolyása egy sejtben

A poszthoz csatolt nagyszerű ábra eredetileg angol volt, de a biztonság kedvéért lefordítottam. Szóval nézzük meg közelebbről: a SARS-CoV-2 először is a sejtjeinkbe jut, főleg egy sokat emlegetett receptor segítségével (bizonyos ACE-2 = angiotensin-converting enzyme 2), ezek a tüdő, a szív, a máj, az agykéreg, a belek és a hasnyálmirigy területén fordulnak elő. A membránok összeolvadása során a génállománya (genomja) a sejtjeinkbe kerül (jól figyel, nem a DNS-ünkbe, hanem csak a sejthártyán belülre), ehhez egyébként a gazdasejt számos más faktorát is felhasználja. Jelen vírus egy RNS vírus, azok közül is egy olyan, ami egyszálú pozitív irányultságú RNS örökítőanyaggal bír. Ennek a genomnak az elejéről, a mi sejtjeink riboszómáit használva, átíródnak a vírus önmásolásához szükséges fehérjéi. Két nagyméretű fehérje keletkezik ebben a lépésben, melyek aztán felhasadnak 16 db úgynevezett nem strukturális rövidebb láncra. Ezek a láncok, mint a nevükből kitalálható, nem a vírus „testéhez” lesznek szükségesek később, ellenben ezek enzimaktivitással bíró, vagy enzimek aktivitását segítő kis faktorok, melyek a vírus saját sokszorozódását segítik, illetve végzik. Sőt, jó kollaboránshoz méltóan annak bújtatásában is részt vállalnak. 

Ez után, készül a pozitív szálról egy negatív irányultságú RNS, (aki hasonlóságot vél felfedezni a fém-, gipsz- vagy műanyagöntéssel, nagyon jó nyomon jár), melyről elkészül egy úgynevezett szubgenomiális RNS szett. Bocsi a szóhasználatért, ezt egyszerűen nem tudtam kikerülni. Ez az az RNS szett, ami újra pozitív irányultságú (tehát a már kész gipszöntvény) és a vírus „testéhez” szükséges fehérjéket kódolja. 

Ezek a következők: M-protein (membránfehérje), E-protein (burok, vagy Envelope fehérje), N-protein (nukleokapszid fehérje) és S-protein (a méltán híres tüskefehérje). Ezek ugyanúgy a mi riboszómáinkat használva lefordítódnak, majd az N-protein kivételével a sejtszervecskéinkbe szállítódnak elsőként (ezt a képen endoplazmás retikulum felirattal es ERGIC felirattal látjátok – ha nem emlékeztek középsuli bioszra, akkor az most mindegy mik ezek, sejtszervecskék, pont. Nem akarom felrobbantani az elméteket). Az N-fehérje a sejtjeink plazmájában marad, ő fogja összecsomagolni a keletkező új vírus új örökítőanyagát, ami belül van, azt hívjuk nukleokapszidnak. Szóval elkészültek a vírus fehérjéi, melyeket a mi sejtjeink gyártottak le a vírus RNS-eiről. Remélem számoltátok mennyi RNS volt. Első mikor bejutott, aztán a gipszkiöntő forma, és ez után még minimum négy szubgenomiális mRNS, plusz az új genom másolat(ok) ugye.

Innentől már csak össze kell szerelnie magát, lop egy kis hártyát az ERGIC nevű sejtszervecskénktől, belecsomagolódik az újonnan másolt genomja (RNS-e), amit összetömörített neki az N-protein, aztán elvándorol a sejtjeink határoló hártyájához és a lopott hártya egyesítésével kiszabadul onnan. Egy. Habár a valóságban nagyon sok új vírust képeznek le a sejtjeink, aztán mehetnek útjukra tovább másolódni más sejtek segítségével. A vírus, mint látható, a mi sejtszervecskéinket, riboszómáinkat használja és ez a folyamat sokszor egymás után lezajlik. Az immunválaszról már írtam, de ide is fűzhető, hogy ezeket a vírusfehérjéket, mint a véres kardot, „mutogatják” fertőzéskor is az antigén prezentáló sejtek, hogy ezzel elindítsák testünk láncreakcióit és kialakítsák a fegyvert a kórokozó ellen, remélhetőleg időben és megfelelő mértékben.

💉Az oltás által indított folyamatok a sejten belül

A képen pirossal bekereteztem azt az egyetlen mRNS-t, amit a jelen oltások tartalmaznak, erről már írtam, de röviden: a lipidburka az oltásban lévő RNS-nek egyesül a sejtjeink hártyájával, a hírvivő RNS bejut a sejtbe. A riboszómáink, amiket korábban a fehérjéink 3D nyomtatóiként emlegettem létrehozzák az S-proteint (tüskefehérjét), majd ez bemutatódik az antigén prezentáló sejtek felszínén, immunválaszt indítva. Ennyi. 

🏁Összefoglalva: A vakcina hatására egyetlen pici részfolyamat zajlik le a sejtjeinkben, annak a folyamatnak a részlete ez, amit a teljes vírus indít el. Nincs két nagy fehérjelánc, nincs 16 nem felépítő fehérje, nincs gipszkiöntő forma, nincs több szubgenomikus RNS, ezekről nem képződik le minden felépítő fehérje és ezt mind nem kell felszorozni a rengeteg keletkező új vírussal, hanem van 1 db mRNS, ami kódol egy darab fehérjét egy kis szignállal és ebből optimalizált számút előállítanak a sejtjeink, beindítja a választ és az élet értelmetlenségének filozófiai dögkútját látva lebomlik.

Magyarul nem fogja azt hinni a szervezet, hogy a sajátja, legalábbis azért biztosan nem, mert őmaga állította elő, hiszen számos vírusfehérjét állítunk elő számos vírus általi fertőződéskor is (nem minden vírusét ezen az úton, de az RNS-vírusokét nagyon ————————————————————

Forrás: https://www.lsbio.com/media/whitepapers/sars-cov-2-and-covid-19-pathogenesis-a-review?fbclid=IwAR0SZHzaXYKTavacVX-hU_kfb8zBczvwFBHfxNUh85F9K0nIgArm6zfHPFM

A poszt forrása:

V’kovski, P., Kratzel, A., Steiner, S. et al. Coronavirus biology and replication: implications for SARS-CoV-2. Nat Rev Microbiol (2020). https://doi.org/10.1038/s41579-020-00468-6


Vélemény, hozzászólás?