Ivermektin: az EMA és a WHO sem javasolja alkalmazását – Mi, érted

Ivermektin: az EMA és a WHO sem javasolja alkalmazását

Az ivermektin parazitaellenes gyógyszer, amely parazita fertőzések, köztük a strongyloidiasis és az onchocerciasis kezelésére engedélyeztek embereknél.

1. Az ivermektin terápiás hatásáról a COVID-19 kezelésére vonatkozó preklinikai vizsgálatokból nincs tudományos bizonyíték.
2. Nincs bizonyítéka klinikai hatékonyságának tünetmentes, enyhe, közepes vagy súlyos COVID-19 betegek kezelésében.
3. A közzétett vizsgálatok többségében nincsenek biztonsági adatok az ivermektin COVID-19-nél való alkalmazásával kapcsolatban.

Míg vannak olyan tanulmányok, amelyek az ivermektin potenciális hatékonyságát sugallják a COVID-19 megelőzésében és kezelésében, a meglévő adatok korlátozottak:
1. A vizsgálatok többségében kevés a résztvevő.
2. Az ivermektin adagolása és ütemezése változó volt.
3. Néhány ivermektint szedő beteg más gyógyszereket is kapott a vizsgálat során.
4. Számos tanulmány nem írta le világosan a COVID-19 súlyosságát.
5. A randomizált, kontrollált vizsgálatok egy része nyílt vizsgálat volt.
6. A publikált tanulmányok jelentős része nem lektorált folyóiratban jelent meg, vagyis semmilyen szakmai ellenőrzésen nem esett át a megjelenést megelőzően.

Bár az ivermektin laboratóriumi vizsgálatokban gátolja a SARS-CoV-2 replikációját, a laboratóriumban az eredmények elérésére használt dózisok százszor nagyobbak, mint az embereknél engedélyezettek. Ezért jól megtervezett, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatokból származó adatokra van szükség ahhoz, hogy bizonyítékot szolgáltassanak az ivermektin COVID-19 megelőzésére és kezelésére gyakorolt ​​hatékonyságáról történő döntéshozatalhoz.

Forrás:

Európai Gyógyszerügyi Hatóság
WHO
Africa CDC


Vélemény, hozzászólás?