Globális trendek az emberiség fejlődésében – Mi, érted

Globális trendek az emberiség fejlődésében

Yuval Noah Harari és Daniel Kahneman beszélget (angol nyelvű videó)

A pándémia kimenetele nincsen megírva a csillagokban. A járvány kimenetele a döntéseinken múlik. Reagálhatunk például vírus támasztotta kihívásokra nagyobb kooperációval, de dönthetünk úgyis, hogy nagyobb és élesebb kompetencia lesz a válaszunk. (A döntéseinket irányító törvényszerűségekről az Amazonon elérhető  Daniel Kahneman legújabb könyve, a trilógia záró fejezete: a Noise.)

Különböző embereknek, különböző földrajzi régióknak, különböző szektoroknak eltérő lesz a kimenetel, ez már most látható.

A múltban is kiszámíthatlan volt a jövő. Hogyan fog a világunk 20 év múlva kinézni? Az előrejelzések évszázadokkal ezelőtt éppen olyan pontatlanok voltak, mint ma. Ami biztosabb volt, hogy az alapvető jellemzői az életünknek jobban becsülhetőek voltak. A múlt embere talán nem tudta, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie (háború, járvány, gazdasági válság), de azt tudta, hogy a túléléshez milyen tudásra és eszközökre van szüksége. Számára a búzatermesztés és a lovaglás tudománya majdnem bizonyosan hasznos lesz a jövőben is, ha jelenében az volt.

Ugyanakkor ma nem tudjuk előre jelezni, hogy 20 évvel később például milyen elvek szerint fog működni a munkaerő piac, milyen képességekre lesz szükségünk a sikeres élethez.

Ami sokat változott az változás maga: felgyorsult. Talán az emberiség mély belső struktúrája is változás előtt áll?


Vélemény, hozzászólás?